Uraanivero siirtyy sähkönkäyttäjien maksettavaksi

Sähkönkäyttäjiä edustava Suomen ElFi pitää tänään julkaistua uraaniveroehdotusta huonona.

”Kaavaillut uraaniverot siirtyvät sähköntarjonnan puutteesta johtuen korkeampana sähkönhintana loppukädessä kaikkien sähkönkäyttäjien maksettavaksi. ”, Suomen ElFin toimitusjohtaja Antti Koskelainen toteaa.

Uraanivero vaarantaa uusien ydinvoimaloiden rakentamisen, vähentää sähkön tarjontaa tulevaisuudessa ja heikentää kilpailua sähkömarkkinoilla. Uusille ydinvoimatoimijoille uraanivero on erityisen haitallinen, sillä kestää vuosia ennen kuin ydinvoimainvestoinnissa sidotulle pääomalle alkaa kertyä tuottoa, joka kestäisi uraaniveron kaltaisia lisärasitteita.

Sähkön verottaminen Suomessa on jo nyt huippuluokkaa. Hallituksen energiaveropaketin voimaanastuminen vuodenvaihteessa aiheutti massiiviset energiaverojen korotukset, joiden jälkeen suomalaisten yritysten todellinen sähkövero on EU:n korkein. Uraaniveron kaltaiset uudet verot heikentävät suomalaisen energiaintensiivisen teollisuuden kilpailukykyä entisestään.

Vaarantamalla voimalaitosinvestoinnit vero uhkaa myös kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tavoitetta energiaomavaraisuuden kohentamisesta. Viime vuosina Suomi on tuonut noin 15 % käyttämästään sähköstä naapurimaista – Venäjältä, Virosta ja muista Pohjoismaista. Mittava sähköntuonti on näkynyt muun muassa Suomen keskimäärin 8 % muita Pohjoismaita korkeampana sähkön hintana viimeisen kolmen vuoden aikana, mikä euroiksi muutettuna vastaa noin yhden miljardin lisäkustannusta Suomen sähkönkäytölle.

Lisätietoja:
Suomen ElFi Oy, toimitusjohtaja Antti Koskelainen, p. 040 726 7673.Jäseneksi Suomen sähkönkäyttäjät ry:hyn?