Ennätyskallis markkinasähkö 22.2.2010

”Sähkömarkkinoita ei saisi päästää nykytilaan, jossa ei ole riittävästi tuotantokapasiteettia. Kapasiteettivajeesta johtuvat ennätyskorkeat hintapiikit tulevat kalliiksi sähkönkäyttäjille. Pelkästään eilisen ja tämän päivän hintapiikeistä sähkönkäyttäjät maksavat puolen kuukauden sähkölaskun. Piikit ovat pakottaneet teollisia sähkönkäyttäjiä pysäyttämään tai rajoittamaan tuotantoaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.” sanoo Antti Koskelainen Suomen ElFistä.

Talven hintapiikit ja johtopäätökset sähkömarkkinoilla:

Eilen 22.2.2010 rikottiin kaikkien aikojen hintaennätys Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Valtaosassa Pohjoismaita sähkön päivähinta oli 10-kertainen normaaliin nähden 505,68 €/MWh (vuoden 2009 keskihinta 37 €/MWh).

Kuluvan talven aikana on nähty n. 100 kpl yli 100 €/MWh olevia hintapiikkiä. Korkeimmat hintapiikit ovat olleet hintatasolla 1400 €/MWh.

Spot-markkinan hintapiikit ovat nostaneet lähiviikkojen ja kuukausien sähkön johdannaishinnat ennätyskorkealla 80 – 90 €/MWh.

Riittämätön sähköntuotantokapasiteetti irrottaa hinnat tuotantokustannuksista ja tuottajat asettavat hinnan käyttäjille markkinoilla.

Vain mahdollistamalla riittävä sähköntuotantokapasiteetin rakentaminen voi markkinat ja kilpailu toimia tehokkaasti ja siten tarjota kohtuuhintaista sähköä teollisuuden, kaupan ja palvelualan yrityksille ja kotitalouksille.

Lisätietoja:
Suomen ElFi Oy, toimitusjohtaja Antti Koskelainen, p. 040 726 7673.Jäseneksi Suomen sähkönkäyttäjät ry:hyn?