Ihmeellinen tarina, joka päätyy sähkönsiirron tuottoon

Tässä tarinassa (blogissa)

siirrymme kuvitellun pienen järven rannalle, jossa tolkullisella suomalaisella perheellä on ollut mökki jo vuosikymmeniä. Heillä on uusi mökkinaapuri, joka on uusimassa omaa iäkästä mökkitietään.

Kerronnan helpottamiseksi ajatellaan Sinut, hyvä lukija, kyseiseksi tolkulliseksi mökkiläiseksi. Kysyt naapuriltasi, voisikohan samalla vaivalla valmistua tie myös teidän mökillenne. Insinöörinä naapurisi varmasti osaisi asianhoidon oivallisesti. Tämä ei tuota ongelmaa, ja asiasta päästään pikaisesti sopuun. Vaivanpalkaksi sovitaan naapurille 10 %:n tuotto.

Tie valmistuu nopeasti

Tiestä tuli juuri niin hyvä, kuin toivoit. Naapurisi vierailee kylässä ja sanoo laskun olevan 5000 €, eli 1000 € vuodessa seuraavan viiden vuoden ajan. Oho! Pidät hintaa hieman arvokkaana, mutta toisaalta kaikki on nyt kunnossa vuosikymmeniksi.

Hieman myöhemmin käydessäsi kylillä kaupassa, tapaat sattumalta tien rakentaneen kaverin. Kävelet jo tutuksi tulleen kaverin luokse, teette nykyaikaisen kyynärpäätervehdyksen ja kiität häntä hyvästä työstä. Kerrot mielellään suosittelevasi häntä myös muille tietä tarvitseville. Erotessanne hän sanoo, että aika oli sopiva molempien osapuolten osalta tien teolle. Hän sai työtä ja te saitte hyvän alennuksen. Sinun tiesi hintaa 3600 € ei voi pitää kalliina.

Pohdit, että tässä on nyt jotain mätää. Uuden naapurisi viisivuotislaskujen mukaan tie maksoi noin 4500 €, jonka päälle tuli sovittu 10 %:n palkkio. Päätät kysyä asiaa naapuriltasi. Ehkä kysymys on inhimillisestä virheestä tai numerot ovat sekoittuneet keskenään.

Näin ei ole

Naapuri-insinööri kertoo sinulle asioiden oikean laidan:

”Sain neuvoteltua sinun tiesi hinnaksi 3500 €, mutta lupausta antaessani oletin hinnan olevan 4325 €. Sinun maksuissasi käytetään luonnollisesti tuota laskennallista hintaa, ennen alennusta”.

Mietit, että on tämä maailma ihmeellinen. Summassa on vielä eroa lopulliseen laskuun, joten kysyt asiasta.

”Voi, tähän on aivan luonnollinen selitys”, kuuluu naapurisi vastaus. ”Tulot menevät yritykselleni, ja sovittu 10 %:n palkkioni eli voitto lasketaan yhteisöverojen jälkeen, ei ennen niitä. Siispä ollaan täsmälleen siinä summassa, jonka laskutan sinulta. Näin yksinkertaista ja läpinäkyvää tämä on”, virkkoi naapurisi.

Pidät naapuria hyvin erikoisena. Hän ottaa alennukset itselleen ja maksattaa sinulla verot omista voitoistaan. Ajattelet, että voi mennä hetki ennen kuin teette seuraavan kerran yhteistyötä.

Miksi vaivaan teitä lukijoita

moisella tarinalla, joka tuntuu absurdilta ja on irrallaan todellisuudesta. Kuitenkin kaikki me törmäämme tähän tarinaan tiestä ja naapurista sekä samoihin perusteluihin, kun maksamme joka kuukausi pakollista maksua sähkönsiirrosta.

Alati kasvaneet sähkönsiirron laskut ovat kalliita yksityishenkilöille, mutta valtakunnan tasolla kustannukset ovat pöyristyttävän korkeita. Oma merkityksensä kehitykseen on siirtoyhtiöiden kasvaneilla tuotoilla, joita on tarkemmin tutkittu vuoden 2018 osalta professoritason selvityksessä. Talousvaliokunnallekin esitetty selvitys sähkönsiirtoyhtiöiden tuotosta pitää sisällään tiivistetysti seuraavaa:

Energiaviraston hyväksymä sähkönsiirtoyhtiöiden suurin sallittu tuotto vuodelle 2018 oli 858,2 miljoonaa euroa. Jos tuottoa olisi maksettu vain todellisille investointikustannuksille, olisivat ne alentuneen 327,6 miljoonalla eurolla 530,6 miljoonaan euroon. Suomessa on kehitetty oma muusta maailmasta poikkeava kiinteä (WACC) laskenta sähkönsiirtoyhtiöiden sallitulle tuotolle, minkä seurauksena sähkönsiirtoyhtiöiden tuotto on 109,6 miljoonaan euroa yleistä laskentatapaa anteliaampi.

Ai niin, kirsikka kakun päällä. Kun sallittu tuotto sähkönsiirtoyhtiöille olisi vuodelle 2018 ollut laskentakaavojen mukaan 5,584 %, niin mökkitie-esimerkin mukaan tätä kasvatettiin 25 %:lla. Näin saatiin sähkönsiirtoliiketoiminnan yhteisöverot asiakkaiden maksettaviksi. Viralliseksi tuotoksi muodostui tuolloin 6,62 %.

Kustannus isompi kuin Suomen uusi hävittäjähankinta

Koitan hieman tiivistää kaiken tämän kolmeen asiaan ja selkeyttää asian mittakaavaa teille, jotka olette jaksaneet lukea tänne asti.

  1. Kun puhumme voitoista, on sähkönsiirtoyhtiö saanut jo kaikki investointinsa ja muut kustannuksensa katettua. Tuotossa on kyse siitä, mitä jää ”leivän päälle”.
  2. Kyseisen selvityksen mukaan sähkönsiirtoyhtiöiden todellinen tuotto vuonna 2018 ei ole ollut tasolla 6,62 % vaan yli 32 %.
  3. Jos sama meno jatkuu, niin vuotuisten ylisuurten voittojen kustannus 425,2 M€ tulee olemaan meille maksajille tulevaa Suomen hävittäjähankinta kalliimpi, eli reilusti yli 10 miljardia euroa.

Yllä olevat asiat varmasti kiinnostavat politiikkoja,

kun ne kiinnostavat myös meitä maksajia. Omakotiliiton keväällä 2020 tekemä suuri sähkönsiirtokysely osoittaa maksajien huolet. Epäkohtien korjaamiseksi on tehty lakialoite, jolla tuoton perusteita kohtuullistettaisiin. Se oli tarkoitus käsitellä sähkömarkkinalain uudistuksen yhteydessä.

Mutta, hallitus on siirtämässä sähkömarkkinalain uudistamisen käsittelyä keväältä 2020 vähintään puolella vuodella. Hallitus on myös tietoinen siitä, että päätösten siirtäminen maksaa äänestäjille yli miljoona euroa päivässä.

Me äänestäjät voisimme kysyä päättäjiltä: Eikö tälle päivittäiselle miljoonalle olisi erityisesti nyt mielekkäämpääkin käyttöä, kuin monopoliyhtiön omistajien kirstujen täyttö koti- ja ulkomailla? Minä ainakin aion kysyä asiasta, jo työni puolesta, mutta myös yksityishenkilönä.

Aion twiitata seuraavasti: Hallitus on siirtämässä sähkömarkkinalain käsittelyä. Siirtäminen maksaa äänestäjille yli miljoona euroa päivässä. Eikö tälle päivittäiselle miljoonalle olisi erityisesti nyt muutakin käyttöä kuin monopoliyhtiön omistajien kirstujen täyttö koti- ja ulkomailla? #1M€ @mikalintila

Pasi Kuokkanen
Suomen Sähkönkäyttäjät ryJäseneksi Suomen sähkönkäyttäjät ry:hyn?